SKŁADNIKI:
- 2 duże paczki krakersów (zawsze kupuję Lajkonika)
- 1 i 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- szklanka cukru
- 1/2 litra mleka (dodatkowo około 1/4 szklanki do żółtek)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 20 dag wiórek kokosowych
WYKONANIE:
Rozbijamy w miseczce żółtka z połową szklanki cukru, cukrem wanilinowym, dwoma rodzajami mąki oraz odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z 1/2 szklanki cukru. Gdy się zagotuje, dodajemy masę, którą zrobiliśmy wcześniej i po gotowaniu i dokładnym mieszaniu, otrzymujemy budyń.Gdy budyń ostygnie, rozcieramy go z margaryną oraz wiórkami (używamy do tego około 15 dag wiórek). W ten sposób przygotowaną masę, nakładamy na warstwę krakersów, którą wcześniej układamy na blasze. Po warstwie kokosowo-budyniowej, pora na kolejną warstwę krakersów, na którą ponownie kładziemy przygotowaną wcześniej masę. Posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę, pamiętając oczywiście o zakryciu blachy folią.
CZY WYMIENIENIE NAZWY LAJKONIK JEST NIEPRZYPADKOWE I JEST TO POST SPONSOROWANY?
OdpowiedzUsuńHahahah :D
UsuńNo ba, przecież bloga czytają miliony użytkowników! xd
Usuńomnomnom :D
OdpowiedzUsuń