wtorek, 18 czerwca 2013

Raffaello

Tym razem coś bez pieczenia. Szybciutkie do wykonania, niewymagające dużych nakładów finansowych, a przy tym...smakowite :) Raffaello, które smakuje jak...RAFFAELLO :>

SKŁADNIKI:

  • 2 duże paczki krakersów (zawsze kupuję Lajkonika)
  • 1 i 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1/2 litra mleka (dodatkowo około 1/4 szklanki do żółtek)
  • opakowanie cukru wanilinowego 
  • 20 dag wiórek kokosowych

WYKONANIE:

Rozbijamy w miseczce żółtka z połową szklanki cukru, cukrem wanilinowym, dwoma rodzajami mąki oraz odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z 1/2 szklanki cukru. Gdy się zagotuje, dodajemy masę, którą zrobiliśmy wcześniej i po gotowaniu i dokładnym mieszaniu, otrzymujemy budyń.
Gdy budyń ostygnie, rozcieramy go z margaryną oraz wiórkami (używamy do tego około 15 dag wiórek). W ten sposób przygotowaną masę, nakładamy na warstwę krakersów, którą wcześniej układamy na blasze. Po warstwie kokosowo-budyniowej, pora na kolejną warstwę krakersów, na którą ponownie kładziemy przygotowaną wcześniej masę. Posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę, pamiętając oczywiście o zakryciu blachy folią.

4 komentarze: