niedziela, 16 czerwca 2013

Słodkie pianki

Przepis znaleziony przypadkiem, na jednym z portali kulinarnych. Zmieniony lekko przeze mnie, ponieważ smak wanilinowy odpowiada mi bardziej niż migdałowy. A pianki, cóż...rozpływają się w ustach :)

SKŁADNIKI:

  • 550 gramów cukru białego
  • 260 gramów syropu kukurydzianego (można go kupić na allegro czy w sklepie ze zdrową żywnością)
  • 150 ml wody
  •  2 białka (jeżeli jajka są niewielki, to 3)
  • (trochę ponad) łyżeczka aromatu wanilinowego (dostępny w każdym supermarkecie, w niewielkich buteleczkach)

WYKONANIE:

W garnku umieszczamy cukier, syrop oraz wodę. Stawiamy na ogniu i cały czas, cierpliwie mieszamy. Gdy masa trochę zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i przygotowujemy  białka. Należy je ubić na sztywno, po czym dodać aromat. Następnie, bardzo powoli, do piany z białek dodajemy "cukrową" mieszaninę i wszystko razem miksujemy, tak, aby uzyskać gęstą masę.
Przygotowujemy papier śniadaniowy bądź papier do pieczenia. Za pomocą łyżki, będziemy formować na nim pianki, z przygotowanej wcześniej masy. Pianki będą musiały przez kilka godzin wyschnąć, po czym będą gotowe do spożycia :)
Jeżeli chcemy uzyskać różnokolorowe pianki, należy do masy dodać odrobinę barwników spożywczych.

2 komentarze: